Museo- ja kotiseututyö

Paltamo-Seura ry - Säännöt - Kotiseututyötä 60v (2016)

Paltamossa kotiseututyö oli 1950-luvulla muutaman yksittäisen henkilön, lähinnä opettajan harrastuksena.  Merkittävän sysäyksen paikallisen kotiseututyön laajenemiselle antoi Helsingin yliopiston Pohjois-Pohjalaisen osakunnan v. 1956 Paltamoon tekemä kotiseuturetki, johon osallistui kahdeksan opiskelijaa johtajanaan maisteri Riitta Lampio. Retkeläiset keräsivät kolmen viikon aikana monenlaista paltamolaista perinnetietoutta ja pitivät tupailtoja eri puolilla pitäjää.

Tämän kotiseuturetken innoittamana pidettiin paikallisen kotiseutuyhdistyksen Paltamo-Seuran perustava kokous 10.6.1956, jossa olivat läsnä myös retkeläiset selvittämässä kotiseututyön merkitystä. Kotiseutuyhdistyksen aktiivinen toiminta alkoi, ja yhdistys rekisteröitiin 7.11.1956. Opettajat Bertta Leinonen (seuran ensimmäinen sihteeri), Mooses Huovinen ja Niilo Siljola olivat paikallisen kotiseututyön johtohahmoja. Myös maanviljelijä Einari Kärnä (yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja) ja suntio Eino Korhonen (museonhoitaja) toimivat aktiivisesti mukana kotiseututyössä.

Klikkaa suurentaaksesi Klikkaa suurentaaksesi